PAUTES PER RELAXACIÓ (nens i nenes de 3 a 5 anys)                Hi ha nens que els costa molt de estar una estona tranquils a casa. És important poder crear ambients de relaxació en què, tant nens com pares, aprenguem a dedicar un temps a gairabé no fer res, simplement a “estar” i respirar una estona. Servirà als nens per aprendre a parar i també als grans per prevenir situacions d’estrés.

                Cada dia o cada dos o tres dies, podem agafar i fer una “reunió”. Aquesta reunió no ha de ser massa llarga, simplement cinc o deu minuts. Posem un nivell de llum baix i una musiqueta de fons. Podem aprofitar simplement una espelmeta i una llum de fons.

                Seiem, millor al terra, amb moqueta i catifa o coixins.

                Seiem tots (germans i pares) i diem de fer un parell de respiracions.

                Som conscients del cos, de lo còmodes que estem, de les parts del cos, de lo relaxades que estan (podem dir que pesen molt, que estan fluixos, els braços, les cames, els peus,…)

                Després, suggerim de pensar en un moment “xulo del dia”. Després si vol algú o pot comentar, pot fer-ho. Deixem passar una mica de temps abans de començar a parlar.

                A continuació cadascú diu una frase del tipus “jo estic content per…..” i afegeix la raó. Ningú està obligat. També podem dir “Jo em sento………per…….”. Aquí, segons com sigui cada nen, simplement repetirà el que sent dels grans o bé començarà a comentar coses i fets “de collita pròpia”. Deixem passar un temps entre frases, no ens atabalem per parlar. És un moment de tranquil.litat.

                El contingut de cada “reunó” pot variar i podem deixar-nos portar per la nostra creativitat. Seria xulo anar aportant petites variacions. Us deixo unes quantes que vosaltres mateixos podeu anar afegint:

-recitar un petit poema,
-explicar un petit conte,
-fer tots plegats un dibuix en silenci, sense xerrar.
- jugar a posar i treure sorra en una ampolla (dintre d’una caixa de sabates, p.ex.), també amb la música de fons.
- Podem acabar fent una cançò divertida, amb gestos.

El que és important és fer alguna cosa junts, sense pressa, curteta, on siguem conscients de la respiració, de la posició del cos i passar una bona estona.